Anorexia nervosa

Anorexia nervosa står för självsvält och kännetecknas framför allt av att människan har en rubbad egen kroppsuppfattning som styr självuppskattningen. Vid anorexia kämpar människan efter att gå ner i vikt till många odds och vid viktnedgång så upplever människan att denne nått framgång. Strävan efter att nå sin idealvikt brukar ligga långt under normalvikt och det är oerhört viktig för människan att gediget fortsätta. Anorexia brukar uppstå i tonåren med oskyldiga bantningar för att sedan övergå till destruktivitet.

För att nå viktnedgång brukar kaloriintag minskas. Det kan se olika ut hur anorexian yttrar sig, men det är vanligt att människan också börjar hårdträna, ta till kräkningar, laxeringsmedel och vätskedrivande medel för att gå ner i vikt. Vid anorexia ligger BMI under 17,5 och oftast har mensen hos flickor upphört. Tecken som man kan se hos personer med anorexia är olika beteendeförändringar. Beteendeförändringarna brukar vara nedstämdhet, irritabilitet, ångest, förstoppning, tvångssyndrom, icke-socialt beteende och nedsatt sexlust.

Människor med anorexia har tendenser att ljuga och hemlighålla sjukdomen . De ändrar matvanor radikalt, exempelvis blir vegetarianer, eller utesluter andra viktiga basvaror i kosten. De ljuger att de ätit tidigare för familjen när det nalkas mat och tränar ofta under dagarna eller direkt efter de ätit. De smygväger sig ofta och lagar mat till andra men inte till sig själva.

Konsekvenserna av långvarig anorexia kan bli  förödande. Könshormoner hos både män och kvinnor rubbas och kvinnor tappar ofta mensen och brösten kan atrofiera. Hos män skrumpnar testiklarna. Längtillväxten hos ungdomar störs och benskörhet är ofta en frekvent följd av varaktig svält. Vidare försvagas sköldkörtelns uppgift och gravida kvinnor drabbas ofta av fosterdöd eller allt för tidiga födslar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *