Atkinsdieten

atkinsAtkinsdieten lanserades på 1970-talet av hjärtläkaren Robert Atkins och är idag en väldigt populär diet. Atkins diet går ut på att äta få kolhydrater och till en början äter man endast 20 gram kolhydrater om dagen för att sedan ökas till cirka 100 gram om dagen. Mat som undviks är framförallt socker, vitt bröd, pasta, mjölk, alkohol, baljväxter och potatis. Mat som bör ätas i mindre mängd är fullkornsprodukter, rotfrukter, bär, frukt och grönsaker.

På grund av de få kolhydrater som människan äter bildas för lite energi till hjärnans och nervsystemets funktioner och för att kroppen skall kunna hantera detta börjar den bryta ner fett eller protein för att täcka energibehovet, samtidigt som så kallade ketonkroppar, som dämpar aptiten, bildas.

Atkins-mat

Det som rekommenderas att äta vid denna diet är kött, fisk, ägg, tofu, ost, nötter, oljor, smör och grönsaker, men observera att grönsakerna då skall ha ett lågt kolhydratinnehåll.

Introduktionsfasen

Atkinsdieten har fyra olika faser. I den första fasen skall kolhydratsintaget minskas till 20 gram. Denna regel måste hållas mycket strikt och minsta lilla fusk sägs förstöra kroppens omställning. Det är tillåtet att äta kött, fisk, hårdost och skaldjur. Du bör inte dricka alkohol och bör minska kaffedrickandet. Atkins rekommenderar att matomställningen kombineras med motion. Introduktionsfasen varar cirka 2 veckor eller tills 10% av övervikten är tappad.

Viktminskningsfasen

I viktminskningsfasen får man äta lite mer kolhydrater, även om det bara är några få gram mer. I denna fas skall du försöka hitta vilken nivå ditt kolhydratintag skall ligga på och försöka förstå vilka livsmedel som skapar hunger hos dig, så att du kan försöka undvika dessa.

Mellanfasen

Målet är att man själv ska lära sig var den individuella nivån ligger för konsumtion av kolhydrater för att inte gå upp i vikt. Öka intaget av kolhydrater med ca 10 gram per vecka och hitta var gränsen går innan du börjar gå upp i vikt igen. I mellanfasen är det extra viktigt med självdisciplin. Det är lätt att komma tillbaka till gamla vanor.

Underhållsfasen

I denna fas av atkins diet kommer du förhoppningsvis att befinna dig i resten av ditt liv. Underhållsfasen är den fas där du finjusterar vikten alternativt försöker hålla de kilon som du tappat borta. Misslyckas du är det bara att börja om.

Risker med atkinsdieten

Brist på kolhydrater brukar ofta relateras med minskad styrka och uthållighet. Detta leder i många fall till irritation. Ofta äter man i denna diet för mycket mättat fett och det höga proteinintaget kan ge ökad risk för benskörhet och gikt. Njurarna kan även få en försämrad funktion. Ibland rekommenderas multivitaminer och kaliumcitrat för att kompensera för viktiga näringsämnen. Intagen av kalcium och magnesium brukar vanligtvis sjunka vid denna diet och ofta får människan i sig för lite antioxidanter, folsyra, fibrer och kalium. Atkins fungerar kortsiktigt men kan på lång sikt leda till en viktökning. Människan kan även riskera att bryta ned sin befintliga muskelmassa, om hon inte tränar samtidigt det vill säga.

Böcker om Atkinsdieten

atkins bokDr. Atkins’ New Diet Revolution är en bok som Robert Atkins själv skrivit om dieten och den går att köpas på adlibris för under 100-lappen.
Beställ bok om dieten

One thought on “Atkinsdieten”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *