Chia – superfröet som ger dig både gott om fibrer och mättnadskänsla

Chiafröet gör gott för dig Chia är en tusenårig föda som idag blivit allt mer populär pga dess näringsinnehåll. Chia har funnits som livsmedel sedan ca 3.500 f. Kr och fungerar som en bra källa till omega3-fettsyror, proteiner, antioxidanter och kostfibrer. Chia började som stapelföda i centrala Mexiko mellan 1.500 f.Kr. och 900 f.Kr och urinvånarna och Azteka-indianerna åt chia p g a dess näringstillskott. Chia har en positiv historia bakom sig och indianerna i Nordamerika sägs ha klarat av en hel vandring på hela 14 timmar bara med en matsked chiamjöl tackvare dess unika näringsinnehåll.

Chia kan användas inom alla områden och inom den dagliga kosten, det är bara fantasin som sätter gränserna. Hela frön bör blötläggas innan användandet. För att tillreda en gel med chia-frön bör man använda 9 delar vatten per 1 del chiafrön. Vattnet bör vara i ett plastglas och fröna bör långsamt tillsättas under omrörning för att undvika klumpbildning. Man bör vänta ett par minuter och röra om igen och låt vila 5 till 10 minuter. När man gjort detta skall man röra om igen innan användning och förvara gelen i kylskåp. Det som är positivt med chia-gelen är att den kan hålla upp till två veckor i kylskåpet. Gelen kan användas i marmelad, gröt, frukostflingor, müsli, yoghurt och såser.

Vid en tillsats av mellan 50% och 75% chia-gel i maträtterna konsumerar man mindre fett eftersom man ersätter detta men en produkt som består till 90% av vatten. Chia-gel kan man även tillsätta i bröd som en fett-ersättare och smakförstärkare och vill man stryka brödet med chia-gel kan man tillsätta detta innan gräddning för att öka hållbarheten.

Chia är perfekt till allt inom inom kost och fungerar utmärkt som självständig ingrediens för att berika många livsmedel som t ex barnmat, bakverk, yoghurtar och såser. Vill man kan man även använda chia i djurens kost, tex så att man kan erhålla Omega3-berikade produkter som ägg, kyckling, kalvkött, skinka, mjölk och ost.

Det finns ett flertal positiva effekter med chia och vi har listat några:

  • Chia ger dig gott om fibrer
  • Chia innehåller inget kolesterol
  • Chia ger dig en bra mättnadskänsla
  • Chia kan förvaras i år utan att det blir dåligt
  • Chia är en ofarlig och naturlig produkt
  • Chia är en superkälla till omega3-fettsyror, proteiner, antioxidanter och kostfibrer
  • Chia fungerar även utmärkt till djur
  • Chia är ett perfekt kosttillskott 
  • Chia hjälper att undvika utfiskning av havet samtidigt som man undviker de gifter och tungmetaller som ackumuleras i fisk och fiskprodukter

One thought on “Chia – superfröet som ger dig både gott om fibrer och mättnadskänsla”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *