Räkna ut kroppsfett

Kroppsfett är ett samlingsnamn på olika fettvävnader och är ett sätt att mäta andelen fett % i kroppen. Kvinnor har i regel 10% högre fettandel än män och det är varken bra att ha för hög respektive för låg fettandel.

Uppdatering

Vi på dietguiden har beslutat oss för att ta bort kroppsfetts-räknaren. Anledningen är att räknaren i många fall inte ens ger en ungefärlig fingervisning om rätt andel kroppsfett vilket innebär att många människor kan få en felaktig uppfattning om sig själv.
Hur räknar man ut kroppsfett?

Det finns många olika sätt att mäta kroppsfett, men vill du bara ha en grovuppskattning kan du använda formuläret ovan. Vår beräkning av kroppsfett använder sig av BMI-formeln och är precis som vågar, som ska räkna ut kroppsfett inte alls pålitliga. Vid mer exakta mätningar krävs tex helkroppsrönken, kalipper-metoden eller tank-metoden.

Formel för kvinnor:
kroppsfett % = (1.2 * BMI) + (0.23 * Ålder) – 5.4

Formel för män:
kroppsfett %= (1.2 * BMI) + (0.23 * Ålder) – 16.2

Ungefärliga gränser

För kvinnor gäller följande intervall:

 • 14-16 % mycket mager
 • 16-22 % mager
 • 22-34 % normalt
 • 34 %- ganska fet, eller mer än ganska fet

För män gäller följande intervall:

 • 2-4 % mycket mager
 • 4-8 % mager
 • 12-16 % normalt
 • 24 %- ganska fet, eller mer än ganska fet

48 thoughts on “Räkna ut kroppsfett”

 1. Finns det verkligen ingen gråzon mellan normalt och kritisk fetma för män??? Vi (en grupp) räknar ut en mans kroppsfett och får fram att han är på gränsen till kritisk fetma när han snarare borde vara normal. Stämmer verkligen ert sätt att räkna på?

 2. Hej Linn. Det finns inget bra sätt att räkna ut kroppsfett med en matematisk formel. Jag överväger att ta bort kroppfettsräknaren eftersom den inte stämmer för alla kroppstyper.

 3. Ett sätt kan vara att köpa en våg som också mäter kroppsfett, dessa vågar är inte exakta men de räcker gott till oss som inte är elitidrottare. De kostar ca 399:- Kronor och man matar in sin längd , kön och ålder och vågen mäter sedan med elektroder så man måste vara barfota när man väger sig. Jag har haft en dylik våg i 2 år och väger mig dagligen och har gått ner från 28% kroppsfett till ca 19% , så även om vågarna inte är exakta ger de ett värde man kan följa och ha som riktlinje – rekomenderas varmt ! sätter siffror på övervikten så det blir konkret !

 4. Min våg brukar säga att jag ligger på mellan 41 och 42% kroppsfett, här blev det 50%. Jag vet att jag är för fet och skulle behöva minska fett% med ungefär hälften men det kan väl inte vara så att jag ökat med 8% i fett på en vecka?

 5. Marianne: Du bör verkligen inte lita på vår räknare. Den är inte alls tillförlitlig

 6. Denna modell måste vara fel! Jag är 48 år 186 cm lång och man. Om jag anger att jag väger 50(!!!!) kg tycker modellen att jag är lågt normalviktig??? Om jag vägde 50 kg skulle jag och alla andra män som är 186 cm långa se ut som lägerfångar… Testar ni inte era modeller först?

 7. Tag bort denna uträkningsmodell, tack! Jag fick ganska fet eller mer… förr i tiden var jag fotomodell = ganska smal = mellan mager och mycket mager. Den vikten la jag in och fick svaret normal! Nä tack så mycket. VEM har glädje av denna?

 8. va e detta för skit på denna sida? enligt denna beräkningen så e ja ganska fet eller mer. hahah ja väger 72-73 kg, e 1.86m o 21 år. o e ente fet för fem öre. hahah jävla skit. litar ente på detta för fem öre. både ja o alla ja känner vet att ja e smal. men ente enligt detta. tycker dom som har hand om sidan borde antingen fixa ti beräkningen lr ta bort de. hahaha jävla mög

 9. Har varit på en så kallad kroppsscanning för inte alls länge sedan o dem värderna var normala o stämmer alltså inte med dem här som visas i tabellen. Konditionsmässigt är jag 15 år yngre.

 10. Ja blir så deprimerad och har helt tappat motivationen att gå vidare. Jag har verkligen kämpat hela sommaren med att gå ner i vikt och känner mej verkligen nedslagen när jag är mycket fet. Jag vet inte hur jag skall orka ta tag i detta.

 11. Hej!
  Fin sida…
  MEN, ta bort “beräkna kroppsfett”-uträknaren.
  Jag har 7% kroppsfett men enligt er uträknare hamnar jag på 33%.

  Den vilseleder bara ännu mer. Ta bort!

  mvh/Mathias

 12. Fruktansvärt missvisande …….
  När jag var jättesjuk i Anorexi vägde jag 38 kg och enligt denna uträkning så var jag inte mkt. mager jag är 171 cm lång …skämtar ni , jag blev ju t.o.m inlagd p.ga. min låga vikt!

 13. Nänänä, detta är ett skämt.
  Jag & en träningskamrat har gjort en ordentlig kroppsfettsmätning. Där jag fick 8% & han 14%. Anväder man formlen som finns på denna sida får vi 16% & 24%. Detta stämmer inte…

 14. Jag är så glad att jag inte är över 34!!!
  (jag är 20.2)
  (11 år)(nyligen)
  (väger 51)
  (163 cm lång)

 15. Snälla ni, det vet väl alla att uträkningsmodeller som denna inte alltid stämmer, bland annat när man har stor muskelmassa (muskler väger mer än fett) eller ens längd och kroppsform inte ligger inom det “normala” (uträkningsformeln är ju linjär!). Den är endast menad att vara någon sorts riktlinje så sluta klaga och ta den för vad den är!

 16. Uträkningsmetoden är förmodligen missvisande på alla människor, för somliga är det kanske bara någon procent eller tiondelsprocent från det riktiga och för andra skiljer det uppåt tiotals procent. Det viktiga är att man har en någorlunda sund uppfattning om sin vikt, och inte väntar sig ett fullgott resultat. Tyvärr kan en person med allvarlig ätstörning fara väldigt illa av sådana här uträkningsmodeller, speciellt i ung ålder.

 17. Snälla människor.. ta era förnuft till fånga och tänk efter lite extra… Som ni säger kan inte en sån här enkel formel räkna ut hur mycket kroppsfett man har. Denna tar inte hänsyn till hur du ser ut i kroppen. Om du har mycket muskler som .
  t.ex. Magnus Samuelsson så kommer den visa sjukt höga siffror eftersom den då tror att det är enbart fett man har och inte muskler.

  Om ni vill få en mer korrekt siffra så bör ni gå till nå ställe som kan utföra kroppsscanning och på så vis få ut en mer korrekt siffra.

 18. Kan nån snälla säga.. HUR man ökar i fettprocent med bara åldern?? Menar man att när jag var 25 inte tränade så hade jag lägre fettprocent än nu då jag är 32 väger lika mycket men men rör på mig mycket mer?? Håller på att få anorexi pga detta nu,, det står att jag måste väga mindre än 48kg nu för att ha lika låg fettprocent som när jag var yngre..Snälla hjälp mår dåligt över varenda tugga..

 19. Det förvånar mig att folk verkar tro att en sådan här metod faktiskt skulle beräkna kroppsfettprocenten.

  Denna metod är minst lika irrelevant som BMI då detta endast baseras på längd och vikt, och inte på kroppens sammansättning.

  Någon nämnde även en våg som beräknar kroppsfettprocent. Dessa beräknar endast fettprocenten i kroppens nedre del, dvs. från midjan och neråt, då denna skickar svag ström från fot till fot (man sluter en krets med kroppen). Fett leder ström sämre än muskler, och därmed kan fettprocenten beräknas. Om personen i fråga har en ojämn fördelning av kroppsfettet blir en mätning med en sådan våg ganska missvisande.

 20. Men snälla, jag blir smått irriterad när jag läser dessa kommentarer, vill ni ha en exakt beräkning av ert kroppsfett får ni gå någonstans och pröjsa pengar och göra en ordentlig mätning, eller köpa en våg som kan mäta kroppsfett, värt att tillägga om dessa vågar är att de är mycket inkorrekta även de, jag och min kompis som jag tränar med vägde oss en dag, vi är ungefär lika starka med lika mycket muskler, men han har mindre kroppsfett än mig, vilket man kan se. Iallafall så testade vi vågen, jag hamnade på 13% fett och han på 24%, och efter detta har jag testat vågen ett antal ytterligare tillfällen och hamnat överallt från 17%-22%. Med andra ord, det är svårt att räkna ut kroppsfett med billiga instrument, ännu svårare utan, dessa värden stämmer för vissa och inte lika bra för andra, så enkelt är det. Jag fick 16% nu när jag testade med formeln, sist jag använde den där vågen jag talade om fick jag 17%, så tack dietguiden för att ni erbjuder ett sätt att räkna ut kroppsfett.

 21. De flesta människor känner till att vikt och kroppsfixering inte har med förnuft att göra. Därför är det snudd på kriminellt att använda sig av en funktion som visar att det är bra att vara extremt underviktig. Varför är funktionen kvar när den inte fungerar????Även BMI-tanken är helt åt skogen. Den talar inte om något annat än kulturell anpassning till ett kroppsfientligt ideal.

 22. Så jäkla dumt test!! De kan ju inte veta om det är fett eller muskler som vikten består av!! Dåligt!!

 23. Detta stämmer inte alls. Jag väger ca 4 kilo över normalt BMI och får resultatet att jag är extremt fet. Har gått ner 47 kilo och är inte fet på något vis. Så missvisande uträkningar. Bättre att ta bort dem än att lura folk.

 24. Jag har precis scannat mitt kroppsfett fick 33%,hos er tabell var det 37% Fet.Jag är vältränad och har ett hårt fysiskt arbete=mycket muskler.Är inte en sån här tabell en risk för anorexia på unga personer som inte vet bättre utan får panil när dom ser texten FET:
  Snälla ni det vill ni väl inte bidra till.Ploca bort formeln….

 25. Tack för alla kommentarer. Räknaren är nu borttagen. Jag råder alla som driver likande hemsidor att ta bort sina räknare eftersom formeln bara är ett påhitt.

 26. Jag har precis kollat mitt kroppsfett på gymet och jag tycker att det var lite märkligt, Jag tränar 4 gånger i veckan, löpning och styrka och har legat på den träningsnivån i ett och ett halvt år. Jag är 165 cm lång och väger 65,7kg, Mitt BMI är alltså bra men kroppsfettet var 36? Min kondition var superbra efter åldern förstås (57år) och jag hade ingen bukfetma. Men varför denna höga nivå kroppsfett?

 27. Har ni alla verkligen så dålig självkänsla att ni måste jiddra om en sån här sak. Det är en matematisk modell. Ta den med en nypa salt. Som folk redan påpekat här är det alldeles för många faktorer som spelar roll. Den här ger dig ett extra hum. Använd det i kombination med våg, BMI och att titta på er själva i spegeln. Mät midjan. Var inte så jävla korkade. Jag märker att många av de som klagar är kvinnor. Synd är det att det mest är kvinnor som ska ha så mycket ångest för sin form. Än mer synd är att ni ska låta det gå ut över andra… Slösa er energi på annat istället, som att tex. träna…

 28. Jag tror inte att nån sådan uträkning funkar, utan att det beror på person till person vilken uträkning som stämmer för en själv. Den här funkar i alla fall verkligen inte! Jag är en elitidrottare och har testat hos en riktig dietist och då fick jag 2% fettprocent och nu när jag räknade ut genom denna “formel” fick 18% så man ska inte stirra sig blind på de siffror sådana uträkningar visar!! Just so you know!

 29. ANDREAS det där var så sjukt idiotiskt av dig att skriva. Du vet att vi kvinnor har mycket högre press på oss än män och du tycker vi ska låta bli att klaga? Såna idioter blir jag sjukt less på, du vet verkligen inte vad det innebär att ha en ätstörning? Måtte det drabba dig så ska du få smaka på smärta! Att titta i spegeln är definitivt ingen bra metod om man har äs, ditt störda pucko. Träna är det sista vi ska göra om man lider av anorexi. Så håll käften och måtte anorexins helvete drabba dig! :@

 30. Bra skrivet Johanna, jag håller verkligen med dig! Andreas, du verkar heller inte direkt ha koll på att man faktiskt kan ha en alldeles för hög fettprocent i kroppen trots att det kanske inte syns i spegeln – fet inuti, smal utanpå, vilket är en minst lika stor hälsorisk. Dessutom, finns det personer som inte själva ser att de väger för mycket/bär på för mycket fett, så det där med att se sig i spegeln är absolut ingenting att lita på.
  Jag håller med om att det är tråkigt att kvinnor idag alltför ofta känner sig missnöjda med sina kroppar, varje individ borde verkligen bli uppskattad och sedd för den hon är. Dock lever vi idag i ett samhälle där normen och idealet är att vi ska vara så smala som möjligt, ha så fin och slät hy som möjligt, vackert hår, fina naglar osv, listan kan göras lång. Det är inte bara att vara kvinna kan jag lova, precis som Johanna skriver har vi väldigt mycket högre förväntningar/krav på oss än vad ni män har. Tänk dig lite för innan du skriver ett sådant inlägg nästa gång. / Att tala är silver, men tiga är guld.

 31. Vad är det för fel på er som skriver alla de här kommentarerna, nej det kanske ute blir helt rätt men vad gör det? Litar ni till fullo på allt sånt här? För mig fungerade den bra och det färden väl på vissa, men har ni tänkt på att folk är mer eller mindre muskulösa och därför blir det olika för alla. Jag är 14 år gammal och är tydligen mer mogen än ni är, jag litar inte blint på allt som står!

 32. Jag köpte en billig fettmätare på http://www.fettprocent.se Jag tycker den är mycket bättre än vågen som visar fettprocent som jag också har. Vågen ger olika resultat beroende på om jag har druckit eller inte m m. Det gör inte den nya fettmätaren!

 33. Formeln används över hela världen men är lika missvisande som allt annat för oss som inte är “normala”. Jag är anorektisk, har noll fett på kroppen. Kvinna, 185, midja 75 vilket gav mig fettprocent på 25 ca. Testade att skriva 190 vilket exakt samma. Har talat med en PROFESSOR som på allvar menade att midjemåttet visar fetma, oavsett längd.

  Helt knäppt att formler och regler som dessa används på riktigt när de inte ens duger för lek.

 34. Vissa av er är helt tappade ju… “Dietguiden” själv skriver att formeln inte är att lita på. Sen bara för de flesta av er får resultatet att ni är feta så riktar ni ilskan på dietguiden. Lägg den energin på gymet istället så kanske ni får fram mer önskvärda resultat!

 35. Ja, det borde inte kunna bli tydligare. Tyvärr läser besökare inte ens texten innan de drar slutsatser.

 36. Jag läste innan men mitt resultat kan inte stämma, jag är gravt underviktig och det påstås att jag har fettmassa på 17,34% hur kan det gå i hop sig?

 37. Sunt förnuft gott folk.
  Om man är normal-underviktig är väl inte detta något test för en. Och vi med mer hull kroppen, vad spelar det för roll vilken andel fett man har??

  Vet man med sig att man är tjock/fet så försök minska på onyttiigheterna isf. Små ändringar gör i längden skillnad.

  Vill även tillägga man går inte upp 20-30 kg på en månad och bör/kan därefter inte gå ner det på den tiden heller. Ta en promenad isf att sitta framför datorn/tv så ska ni se att det snart händer grejor!

 38. Felaktiga gränser för kroppsfett!!!!
  Jag är 51 år och man och räknar jag ut, bakvägen, vilket BMI jag ska ha för att hålla en “normal” mängd kroppsfett på 16% vilket medför att mitt BMI sdka ligga på 17 men då är jag klassad som underviktig enligt BMI.
  Vad gäller – Era exempel är helt fel.
  Gör jag så att jag tar ett normalt BMI, som är 21,5, och använder er formel ska ett normalt kroppsfett för män vara 21,3 vilket är mera korrekt!!!
  Ändra era rekomendationer omgående!!!!

 39. Denna formel för att räkna ut andel kroppsfett är helt absurd.
  Det går inte att räkna ut detta från variablerna längd, vikt och ålder.

 40. Hihi är det ingen som äger en vanlig spegel? Ser du ut som ett nersmält blockljus?= tjock
  Ser du ut som hulken? = vältränad

  There’s à fomula for ya.

 41. Den här formeln suger! Jag la in min värden och fick 30% fett, men i verkligheten r jag uppmätt till strax under 20%. Detta är detsamma som att enbart gå efter bmi. En generell uppskattning där man enbart går på vikt och längd.

 42. Jag är 170 och väger 70 kilo och mitt bmi är 24,2 hur mycket kropsfett har jag ?? hjälp någon

 43. Det blir väldigt missvisande. Jag är smal och slank men väger mycket då jag styrketränar. Tydligen har jag en fettprocent på 34 procent. Var sitter fettet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *