Medelhavskost

Med hjälp av medelhavskost kan vi hålla oss unga och undvika farliga sjukdomar. Medelhavskost består till störta delen av nötter, mandlar, fet och mager fisk, kyckling, kalkon, baljväxter, rotfrukter, grönsaker, frukt, bär, fullkornsprodukter, magra mejeriprodukter och rött vin. Forskare har kommit fram till att de människor som äter medelhavskost är bland de friskaste människorna i dagens värld. Människor som regelbundet äter medelhavskost brukar leva 5-15 år längre än person som inte håller sig till goda matvanor. Sjukdomar som kan undvikas med hjälp av medelhavskost är hjärt- kärlsjukdomar, diabetes, fetma, demens och cancer. Det höga blodtrycket försvinner, vi känner oss piggare och fettet som vi tigare burit på försvinner sakta men säkert med nya medelhavsvanor och regelbunden motion. Det magiska med medelhavskosten är det röda vinet. För med hjälp av det röda vinet, som är proppat med nyttiga antioxidanter, får vi i oss viktiga ämnen som är bra för våra hjärtan. Det finns dock gränser kring vindrickandet om man vill uppnå hälsofördelarna. Det bör för kvinnor stanna vid ½ glas vin och för män 1 glas vin.

Vi på dietguiden rekommenderar följande veckointag av medelhavskosten:

• Fullkornsprodukter till frukost och i maten dagligen
• Frukt och bär dagligen
• Rött vin till middagen dagligen
• Nötter och mandlar som snacks till helgen
• Kalkon eller kyckling minst tre gånger i veckan
• Fet och mager fisk minst tre gånger i veckan
• Baljväxter minst tre gånger i veckan
• Grönsaker dagligen
• Fettsnåla mejeriprodukter dagligen

6 thoughts on “Medelhavskost”

  1. Hej, jag undrar om man idag vet om man ska äta smör, grädde och liknande, alltså inte lightvarianten, med tanke på hjärt och kärlsjukdomar.

  2. Hej! Jag läser alltid att fullkornsprodukter ingår i medelhavskost, i de medelhavsländerna jag har varit har jag då aldrig sett mkt fullkorn, det är undantag att man ser hela korn. Kan någon förklara hur fullkornen kom in i våra svenska tolkningar av medelhavskost?

  3. Pingback: Hjärtegott
  4. Efter längre vistelser och i flera år i Spanien och även
    andra länder på Medelhavets norra sidan, så ställer
    jag mig frågan, är medelhavskost den kost man verkligen äter i dessa länder ? Många mäniskorna här är feta och en del riktigt feta, de äter middag klockan 8-9 på kvällen och lägger sig mätta. De äter massor av vitt bröd, söta produkter.
    Att välja ut ett antal nyttiga livsmedel, glömma andra, skulle gå lika bra att göra även i Sverige och kalla det för Sverigekost och även det bli nyttigt och ge ett längre liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *