Montignac

montignac matMontignac-metoden lanserades av Michel Montignac, som tidigare var PR-ansvarig vid ett läkemedelsföretag. Montignac kom ut med dieten genom att uppge att han själv tappat kilon med denna metod. Dieten går ut på att äta mat med lågt GI, samt separera fett och kolhydrater från varandra. Mat som undviks inom dieten är all söt mat och potatis. Mat som bör ätas i mindre mängd är fet mjölk och feta varianter av kött.

Logiken kring att separera fett och kolhydrater går ut på att kolhydrater höjer kroppens insulin och insulinet kan sänka fettförbränningen om maten innehåller fett. Genom att äta långsamma kolhydrater stimuleras inte insulinproduktionen lika mycket. Detta resulterar i att kroppen lagrar mindre fett och förbränner mer.

Det som rekommenderas att äta är olika proteiner, proteiner skall ingå i varje måltid. Fisk, fullkornsprodukter, grönsaker, baljväxter, olivolja samt solrosolja är viktiga komponenter inom denna diet.

Risker med montignac-dieten

Dieten kan påverka skelettet negativt pågrund av det höga proteininnehållet. Genom att äta mycket grönsaker samt baljväxter kan dock skelettet påverkas till det bättre.
Beställ bok om dieten