Stenåldersdieten

stenålderskostStenåldersdieten har uppkommit som ett resultat på västvärldens horribla nya matlivsstil, där forskare förespråkar att människan borde äta som hon gjorde på stenåldern. Fler forskare menar att människan är gjord för att äta stenåldersmat, en så kallad paleolitisk kost och tror på att världen skulle må bättre av att börja om på nytt med denna typ av mat. Mat som skall undvikas enligt denna metod är spannmål, raffinerat socker och salt, margarin, smör, mjölk samt baljväxter. Människan bör enligt denna metod även begränsa intaget av vin samt olika typer av oljor så som linfrö, oliv och raps.

Stenåldersdieten syftar till att gynna människans fettsammansättning genom att minska på det mättade fettet och istället öka andelen omättade fetter och omega 3-fettsyror. Enligt stenåldersdieten skall människan leva hälsosammare genom att inte använda sig av det som människan själv tagit fram. Mat som människan själv tagit fram är tillexempel bröd, pasta, mjölk och raffinerat socker. Med detta innebär det vidare att det är rena råvaror som gäller och hel- eller halvfabrikat är totalt bannlyst.

Det man enligt stenåldersdieten skall äta är kött, fisk, ägg, bär, frukt, nötter, grönsaker och rotfrukter.

Risker med stenåldersdieten

Kalciumintaget blir lägre om människan inte äter mjölkprodukter och inte kompenserar detta. Skelettet kan påverkas negativt eftersom dieten förespråkar stora proteinintag, men enligt dieten så kan detta undvikas genom att människan äter mycket grönsaker och frukt.
Beställ bok om dieten

One thought on “Stenåldersdieten”

  1. Felskrivet i introduktionen på denna sida, om stenåldersdieten.
    Man ska inte begränsa intaget av linfröolja, olivolja och rapsolja!
    Det är dessa oljor man får använda i stenåldersdieten. Slarvigt !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *