Stevia – det nya sötningsmedlet

stevia plantanNär du går på diet händer det inte sällan att du drabbas av ett ordentligt sockersug. Kroppen är nämligen inte alls särskilt intresserad av att tappa kilon, så när du ligger på ett kaloriunderskott är den är inte sen med att skicka signaler om att den vill ha fler kalorier, och gärna då så snabba kalorier som möjligt. Ett sätt att stoppa sockersuget är att äta eller dricka något som är sötat med sötningsmedel. Sötningsmedel innehåller inget socker och ger därmed inget insulinpåslag. Det finns dock två nackdelar med de vanligare sötningsmedlen. För det första finns indikationer på att de faktiskt triggar igång aptiten, vilket gör att du blir ännu mer sugen på något sött. För det andra är de vanligare sötningsmedlen artificiellt framställda. Det finns vissa tecken på att framför allt aspartam inte är särskilt bra för hälsan.

Numera finns det lyckligtvis ett naturligt alternativ. Det handlar om Stevia. Stevia har använts både som medicinalväxt och som sötningsmedel i över 500 år. Stevia är 400 gånger sötare än socker och innehåller inga kalorier. Du kan använda Stevia precis på samma sätt som du använder artificiella sötningsmedel. Ju mer allmänheten får upp ögonen för detta sötningsmedel kommer förmodligen fler och fler livsmedel att sötas med Stevia. Om du vill stilla ditt sockersug ska du absolut hålla utkik efter produkter med Stevia i din mataffär!

2 thoughts on “Stevia – det nya sötningsmedlet”

  1. Jag kan verkligen rekommendera Cavalier som har steviasötad choklad. Har köpt både chokladkakor med antioxidanter (typ frystorkade bär som hallon och blåbär) och bars som är jättebra att ha i väskan när sötsuget blir stort. Lite svårt att få tag på, men nu går jag in och frågar om dessa i alla butiker i mitt område och hoppas att de börjar ta in dem.

    Priset ligger på cirka 35 kronor för chokladkaka och 20 kronor för bars. Helt klart prisvärt!

  2. jag förstår inte varför Stevia anses så fantastiskt. Det är ju sött så det förslår och resonemanget bör inte handla om sötningsmedel utan Stevia, Agave, råsocker mfl i jämförelse med vanligt vitt raffinerat socker. Att sötningsmedel med t ex aspartam inte är bra känns redan som en gammal diskussion, och den som pågår nu verkar vara att byta ut allt vanligt socker mot stevia.
    Socker är socker och oavsett förgiftar det magen.
    Men gärna en mer ingående detaljskillnad kring vitt socker, råsocker, stevia, sötin, agave, honung osv. Det välkomnas i den här svåra sockerjungeln.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *