Stressa mindre – slipp tandgnisslingen och spänningarna

bettskenaTandgnissling blir allt vanligare i dagens stressiga och hektiska samhälle, där prestationskraven och målen ständigt ökar. I takt med att stressen och pressen accelererar, ökar även antalet människor som gnisslar tänder. Undersökningar visar nämligen allt tydligare kopplingar mellan tandgnissling och stress.

Hjälp finns att få

Tandgnissling kan leda till många olika besvär, såsom exempelvis huvudvärk och muskelspänningar, slitna tänder och smärtsamma inflammationer. Det finns självklart hjälp att få för att lindra de besvär som tandgnissling skapar. Bettskenor och sjukgymnastik är två metoder som minskar besvären betydligt. Men det är bara du själv som kan göra dig av med din tandgnissling för gott.

Minska dina stressmoment

Genom att stressa mindre kan du slippa gnissla tänder om nätterna. Du får en lugnare och trevligare vardag med färre stressmoment, samtidigt som du undviker det slitage som dina tänder utsätts för när du gnisslar. Spänningarna i dina muskler kan minskas och du slipper den eviga huvudvärken som du får på grund av tandgnisslingen. Allt detta har nämligen att göra med spänningar orsakade av stress. Om du därmed slutar stressa, kan du även slippa tandgnisslingen.

Satsa på lugn och ro

Dina gnisslande tänder kan leda till svåra käkledsproblem som gör det svårt för dig att öppna och stänga munnen. Dessa problem skapas på grund av den tyngd och press som sätts på käkmuskulaturen när du gnisslar tänder. Sänk istället dina prestationskrav och satsa på att skapa dig en rogivande omgivning, där du kan koppla av och ta det lugnt – helt enkelt undvika stressen och vardagshetsen för en stund.

Det är du själv som sätter gränserna för ditt tandgnisslande. Du kan bestämma reglerna och ta kontrollen över gnisslandet. Se över dina rutiner och mål, och försök att se dem i ett större sammanhang där även ditt välbefinnande spelar in.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *