Tandblekning

tandblekningFunderar du på att bleka tänderna? I så fall bör du läsa genom följande innan du bestämmer dig för vilken metod du ska använda.

Hur fungerar tandblekning hemma?

Tandblekning som utförs hemma består i 9 fall av 10 av tandblekningsgel som innehåller 16% – 35% karbamidperoxid.  Faktum är att det är förbjudet enligt läkemedelsverket att sälja dessa produkter med en så pass hög dos av väteperoxid, men det verkar de ledande företagen inom tandblekning strunta totalt i.

Hur fungerar tandblekning på klinik?

Det är i sort sätt samma sak som den tandblekning som utförs hemma. Skillnaden är att klinikerna/tankläkaren specialtillverkar de tandskenor som används vid blekningen åt dig. När du bleker tänderna hemma får du forma dessa själv.

Tandblekning som utförs på klinik görs dessutom med en tandblekningsgel som många gånger är 2-3 gånger starkare än den som finns tillgängligt för tandblekning hemma. Tandläkarens blekningsgel är ofta 200-300 gånger starkare än den tillåtna mängden väteperoxid som får säljas till konsumenter.

Vilken metod ska jag välja då?

Det beror på vad som är viktigast för dig. Tandblekning som utförs på klinik blir faktiskt något bättre eftersom tandskenorna specialtillverkas. Behandlingstiden blir även kortare då det ofta räcker med två olika behandlingar.

Den stora uppenbara nackdelen med tandblekning på klinik är given. Det kostar ofta över 3000 kronor vilket är ungefär 10 gånger dyrare än vad det kostar att bleka tänderna själv. Väljer du att bleka tänderna själv är det bäst att välja en billig produkt. Faktum är nästan alla produkter som man kan köpa för tandblekning hemma innehåller precis samma saker.

Finns det några kända bieffekter?

Ungefär hälften av alla som bleker tänderna kan känna av en mild ilning under blekningsprocessen. Några kan även känna av irritation i tandköttet. Detta går vanligtvis över direkt efter att processen avslutats. Man brukar säga att tandblekning inte är farligt för personer med normal munhälsa. Det kan dock uppstå viss problematik om personen i fråga har djupa hål, dåligt tandkött eller tunn emalj.

Olika produkter för billig tandbleking hittar du på tandblekningbilligt.se. Trevlig läsning.

2 thoughts on “Tandblekning”

  1. Enligt den information som jag har hittat får tänderna ingen permanent skada så länge tandblekningsgelen inte innehåller högre dos än 35% karbamidperoxid. De flesta produkterna som säljs för hemmabruk innehåller 16-22%.

    Tandblekning kan dock bli farligt om man inte bleker tänderna enligt de föreskrifter som finnas. Personer med hål i tänderna, har känsligt tandskött eller annan onormal munhälsa bör inte bleka tänderna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *