Tandgnissling

bettskena för tandgnisslingTandgnissling, eller bruxism som det också kallas med vetenskapliga termer, är ett problem för en stor del av Sveriges befolkning. Faktum är, att det faktiskt är fler av oss som lider av tandgnissling än det är som inte gör det! Att gnissla tänderna kan tyckas vara ett till synes ganska lindrigt och oviktigt problem: det görs alltid på natten och vi vaknar ju inte ens av det.

Problemet är ju bara att det ofta är andra som vaknar av de höga ljud vi ger ifrån oss när vi gnisslar tänder. Dessutom har tandgnissling även konsekvenser för vårt vakna liv. Den kanske allvarligaste är det slitage som vi utsätter våra tänder för. När vi gnisslar tvingar vi tänderna att mala mot varandra med upp till femtio kilos tryck. Likt valsar i en mangel eller kvarn rör de sig mot varandra, och slitaget leder till att miljontals mikroskopiska sprickor bildas. Där kan sedan smuts fastna vilket i förlängningen leder till hål i tänderna och missfärgningar som kräver tandblekning. Fortsätter tandgnisslandet tillräckligt länge kommer vi också att börja slipa våra tänder i olika former. Vissa blir tunnare och mer spetsiga än normalt, medan andra filas ner och tappar sina spetsar.

Ett annat problem med tandgnissling är att musklerna, som ju normalt ska vila och återhämta sig under natten, tvingas till mycket tungt arbete. Detta kan leda till spänningar som sitter kvar även i vaket tillstånd och orsakar spänningshuvudvärk och stela nackmuskler. Genom att använda en bra bettskena kan man ofta få bukt med tandgnisslingen, och fler och fler upptäcker nu fördelarna med bettskenor. Förhoppningsvis gör även du det innan alltför stora skador uppstått.

Källa: Tandgnissling.se.

4 thoughts on “Tandgnissling”

  1. Fick lära mig på en massagekurs att tandgnissling ofta kan bero på stress och att gå å få masserat sina käkar kan vara till stor hjälp :))

  2. Någonting som kan orsaka både bruxism och sömnapné och en massa andra symptom är parasitinfektioner. Eftersom parasiter har omvänd dygnscykel jämfört med människor så är de aktiva på natten. När parasiterna är aktiva och du sover byggs det upp energi i hjärnan och för att du inte ska vakna förbrukar kroppen det genom att tugga, pressa och gnissla tänder. Andra vanliga symptom på parasitinfektion är mardrömmar, problem med magen och dålig andedräkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *