Viktväktarna

viktväktarens matViktväktarnas diet uppkom i New York år 1963 av en överviktig hemmafru som hade fått nog av övervikten. Metoden kom till Sverige först 1972 och har sedan dessa tider genomgått uppdateringar i och med att ständiga nyheter uppkommit inom kost och hälsa. En viktväktare undviker att äta energirik mat, som enligt metoden ger höga points. Viktväktarna undviker kort och gott allt som hör till kategorin skräpmat som bland annat innehåller dåliga fetter och socker.

Denna diet går ut på att människan skall hålla koll på sina energiintag genom points. Energibehovet hos varje individ varierar och därför är nyckelrollen inom denna diet att hålla kolla på sitt dagliga energibehov. Maträtterna som man väljer att äta under dagen sätter man ihop själv genom att räkna ihop varje måltids points-värde. Vill man gå ner i vikt rekommenderas energisnål mat som alltså ger låga points. Frukter och grönsaker har i de flesta fall 0 points, vilket betyder att viktväktarna kan äta mycket frukt och grönt.

Mat som enligt viktväktarna bör ätas är frukt, grönsaker, baljväxter, nötter, frön, ägg, kött, fisk, flytande fetter, magra mejeriprodukter och fullkornsprodukter.

Finns det risker med viktväktarnas diet?

Det finns idag inga kända risker om man följer viktväktarnas rekommendationer. Dieten är godkänd enligt de svenska och nordiska näringsrekommendationerna. Lär mer om hur du blir medlem på kostprogrammet här.

Bli medlem

Viktväktarna är en de äldsta och mest beprövade metoder för att gå ner vikt och är därför en av de dieter som vi på dietguiden.com rekommenderar. Om du tidigare försökt gå ner i vikt utan att lyckas tycker vi att du borde ge viktväktarna en chans.

31 thoughts on “Viktväktarna”

 1. helsnurrig formel. Om man tar t ex 100 gram av något som har 67 kalorier och noll fett blir det 1 points. Om man tar fem gånger så mycket, alltså 500 gram, 335 kalorier och noll fett så blir det helt plötsligt 28 points istället för 5. Vadan detta?

 2. Hej Hannah! Svaret ska komma upp precis nedanför knappen där det står “räkna ut points”. Du har rätt att resultatet syns för dåligt. Vi får se till att göra det tydligare! Tack för kommentaren

 3. Ok, tack för att ni svarar så snabbt. Jag tror dock att det är något tillfälligt fel för det kommer inte upp något svar. mvh // hannah

 4. Okej, det låter inte bra. Vi skulle uppskatta väldigt mycket om du kunde tala om vilken webbläsare du har samt vilka tal du använder.

 5. japp. först testade jag med explorer och då funkade det inte alls någon gång, när man trycker ser det ut precis som innan. sedan testade jag en webbläsare som heter Google chrome och då funkade det första gången, att det kom upp en ruta under knappen med en siffra i, men när jag skulle göra flera gånger efter det så funkade det ej. det jag skulle kolla var en vårrulle som vägde 90 g, 150 kcal/ 100 g och 5,5g/100g fett. mvh//Hannah

 6. Jag får inte heller rärknaren att fungera.
  Den fungerade super i somras tyckte jag.
  Men jag får inget svar nu
  Använder explorer 8

 7. Detta var precis vad jag har letat efter med ljus och lykta! Det är ju jätte svårt att veta vad olika saker är värda- särskilt för någon som inte är inskriven på viktväktarna men som vill äta så! Tusen tack!!!

 8. Har ni inget system där man räknar ut hur många points man ska äta per dag nä’r man väger visst mycket Tex 88kg 160cm Tacksam för svar

 9. Fast jag fick det tyvärr inte heller att stämma överens med ViktVäktarnas Butiks-guide (från före proPoints introduktion);
  Jag provade med Fíndus Gulaschsoppa på 500g med 75 kcal/100g och 4,5g fett. Det gav hela 9 points i ovan uträknare, men det står bara 6 points i deras guide…

 10. Jag skulle kolla hur många points qourn hade och det blev 6 points för en påse. hur kan de bli så mycket…vad för typ av “kött” kan man då äta….Det finns ju inte jätte mycket som är magrare…

 11. Hej

  Undrar om någon vet hur points räknaren verkligen stämmer. Skulle en påse vingummin innehålla bara 11 points knappast

 12. Hej!
  Hur många points ska en man äta /dag om man väger 100kg och är 179cm lång?

 13. Det är fel att kategoriskt fastslå att det “inte finns några risker”. Korrekt borde det stå att det inte finns några KÄNDA risker. Alla drastiska förändringar i dieten medför vissa risker, det vet och erkänner, varenda seriös dietist.

 14. hej!
  var tog omräknare till pointsen vägen?? helt plötsligt finns den inte eller den funkar inte när jag trycker på den i alla fall.
  tyckte den var jättebra…….

 15. Hej Camilla. Tyvärr var inte räknaren att lita på så jag var tvungen att ta bort den.

 16. Viktväktarna är riktigt bra! Gick med 2001 och gick ner 30 kg på 7 månader (ganska lugnt tempo). Det senaste två åren har jag gått upp ca 10 kg. Så nu kör jag en sväng till. Räknar att dessa 10 kg är borta till påsk. Ät och drick allt – i rimliga mängder.

 17. hej! om ni vill ha tipps så är rostbiff bagert kött och till mindre points, jag har en points våg som jag köpte för ca 5 år sen och den är den bästa jag någonsin haft. och eftersom jag ej har har kvar mina butik eller resturang böcker så då laddade jag ner en vv räknare alltså, en applikation till min mobil så jag kan lätt räkna ut om jag är på affären vad saker blir men det är bra om du har en vanlig miniräknare i mobilen oxå.

 18. Jag har kört viktväktarna till & från i ett år, jag går ner flera kilo på några veckor men sedan börjar jag må så dåligt huvudvärk,konstigt seende,så då måste jag alltid börja äta mera,och går då upp i vikt, men samtidigt mår jag som vanligt. Samma visa varje gång. Lyckas banta ca 3 veckor sen slutar jag nästan funka i huvudet,VARFÖR. Äter i stort sett alltid mina 29 points/dag ofta 35points/dag.Min vikt idag är 75kg.längd 167cm

 19. Hej! Har läst en hel del av kommentarerna och många verkar frustrerade på att räknaren inte fungerar som den ska. Skulle istället rekommendera er att istället pröva viktväktarna på riktigt!
  Viktväktarna fungerar verkligen, har gått ner drygt 21 kilo på lite mindre än ett år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *