Zone-dieten

olivolja zoneDenna diet uppkom genom fil dr Barry Sears. Sears har en bakgrund inom läkemnedelsindustrin samt bioteknologin och gav ut sin första Zone-bok år 1995. Mat som är tabu enligt denna metod är mättade fetter, omega 6-fettsyror, vitt bröd, socker och nästintill alla typer av vegetabiliska oljor. Mat som bör ätas i mindre mängd är framförallt kolhydratrik mat, så som potatis, andra former av bröd, pasta, ris och juice.

Zone-dieten huvuduppgift är att begränsa människans kolhydratintag och i stället öka på hennes proteinintag. Dieten verkar för att skapa en balans hos människan genom att få insulin samt glukagon att vara stabila i blodet. Insulin har som under tidigare nämnda metoder, som Atkins och GI-metoden, till uppgift att stimulera kolhydratförbränningen, medan glukagon skall hjälpa till med fettförbrännande uppgifter.

Zone-dieten förespråkar mat som magert kött, fisk, oliv- och rapsoljor, magra mjölkprodukter, fullkornsbröd, baljväxter, frukter och grönsaker.

Risker med zone-dieten

Som vid tidigare nämda metoder kan skelettet påverkas negativt om proteinintaget blir alltför högt, men som tidigare också nämts kan detta möjligtvis kompletteras genom intaget av frukt och grönsaker.
Beställ bok om dieten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *